Wielkanocna baba drożdżowa

Jak na Babę przystało, upiec Babę by wypadało 😉 Drożdżowa, z rodzynkami, królowa wielkanocnego stołu. Moja ulubiona!

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 80 g cukru
  • 25 g drożdży (świeżych)
  • 40 g masła (stopionego i ostudzonego)
  • 125 ml mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • otarta skórka z cytryny

Dodatkowo:

  • 50 – 100 g rodzynek
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić.

Z podanych składników zagnieść ciasto (bez rozczynu!), aby było dość miękkie i elastyczne. Na koniec dodać rodzynki i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny).

Piec przez 30 – 40 min w temperaturze 180ºC, aż wetknięty patyczek w babę, będzie suchy. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, następnie schłodzić na kratce.

Dekoracja:

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 3 – 4 łyżkami soku z cytryny lub wody).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *