Francuskie ciasto cytrusowe

Wiosenne, puszyste, wilgotne ciasto cytrusowe. Przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil, a składników potrzeba jedynie czterech – mąki, cukru, jajek i masła.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z pomarańczy i cytryny
  • szczypta soli
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka ubić z 125 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz szczyptę soli. Delikatnie mieszając wlewać roztopione masło, do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę z 125 g cukru pudru. Dodać do masy żółtkowej i ostrożnie wymieszać łopatką. Przełożyć do formy. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.

Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

1 Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *