Wilgotna baba czekoladowo-rumowa

Tym razem bardzo czekoladowo! Wilgotna i puszysta babka z nasączonymi w rumie rodzynkami. Szybka propozycja dla wszystkich zabieganych i smakoszy czekoladowych wypieków.

Składniki:
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 250 ml mleka
  • 250 ml oleju rzepakowego

Polewa:

  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka masła
Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w rumie.

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę.

W innej misce wymieszać roztrzepane jaja, mleko i olej rzepakowy.

Do miski z suchymi składnikami dodać lekko przestudzoną czekoladę, mokre składniki i rodzynki. Ręcznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przelać do formy i piec 45-55 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180ºC (góra – dół).

Dekoracja:

Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika i dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Mieszać do rozpuszczenia. Gładką polewę wylać na babkę.

Smacznego!

1 Response

  1. Super opis dla takiego amatora jak ja ;D szybkie i proste. Zrobiłem pierwszy raz w życiu i wyszło prawie jak na zdjęciu xD Pozdrawiam Babę!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *