Jogurtowe ciasto z żurawiną

Jedno z najprostszych ciast i do tego jedno z moich ulubionych. Puszyste, wilgotne i lekkie. Najbardziej smakuje mi jeszcze ciepłe, posmarowane masłem lub domową konfiturą 🙂 Zapakowane w folię utrzymuje świeżość i wilgotność, dzięki czemu jeszcze przez kilka dni mogę się nim delektować przy porannej herbacie. Wam też polecam!

Składniki:
  • 50 g żurawiny
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, serek waniliowy, jogurt i wymieszać.

Dodać przesianą mąkę, proszek i ponownie wymieszać do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać żurawinę i przelać do małej keksówki o wymiarach 23 cm x 12 cm.

Piec 50-60 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180ºC (góra – dół).

Dekoracja:

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *