Świąteczna wuzetka

Czekoladowe ciasto przełożone grubą warstwą lekkiego, śmietankowego kremu, otulone gorzką polewą i udekorowane śmietankowymi różyczkami. Intensywny smak i zapach domowych powideł doskonale komponuje się ze świąteczną atmosferą. Znakomite do zimowej kawy lub na urodzinowe przyjęcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 75 g mąki
  • 17 g kakao
  • 25 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do nasączenia:

  • 1/4 mocnej kawy
  • 1/4 amaretto

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (około 280 g)

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Polewa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 120 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając w partiach cukier. W momencie gdy cukier nie będzie wyczuwalny w masie, dodać roztrzepane żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i kakao i ponownie wymieszać szpatułką Wlać ostudzone masło i ponownie, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki i wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.Dolny blat ciasta skropić połową przygotowanego pączu, następnie rozsmarować na nim powidła.

Masa śmietankowa:

Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić.

Bardzo zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec, ciągle ubijając wlewać cienką stróżką przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Przykryć drugim biszkoptem, skropić go pozostałą częścią ponczu.

Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.

Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.

Dekoracja:

Ciasto pokroić na porcje i udekorować kleksem śmietany wyciśniętej przez rękaw cukierniczy lub szprycę.

Smacznego! 😉

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *