Strudel gruszkowy z ciasteczkami amaretti

Strudel gruszkowy z ciasteczkami amaretti

Pierwsza wzmianka o strudlu pochodzi z 1698 roku, kiedy to wiedeński piekarz Peug spisał swój sekretny przepis. Samo słowo strudel odnosi się do sposobu wykonania i oznacza nic innego jak owoce zawinięte i zapieczone w cienkim cieście. Wymarzone ciasto na późną jesień lub wczesną zimę, podane na zimno lub na ciepło z gałką lodów waniliowych…

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo (ok. 300 g)
  • 85 g masła, roztopionego, plus niewielka ilość do wysmarowania formy
  • 4 dojrzałe gruszki, umyte, obrane, pozbawione gniazd i pokrojonych w kostkę
  • drobno starta na tarce skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 100 g pokruszonych ciasteczek amaretti
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC i posmarować blachę masłem.

Wymieszać razem gruszki, skórkę cytrynową, sok z cytryny, cukier brązowy i waniliowy, cynamon i połowę pokruszonych ciasteczek.

Na czystej, bawełnianej ściereczce, oprószonej mąką ułożyć 2 arkusze ciasta filo zachodzące na siebie.

Posmarować ciasto odrobiną stopionego masła i posypać jedną trzecią pokruszonych ciasteczek. Przkryć dwoma kolejnymi płatami ciasta, posmarować masłem i posypać ciasteczkami. Proces powtórzyć jeszcze raz.

Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta rozłożyć nadzienie, w odległości 2,5 cm od krawędzi i zawijać strudel, pomagając sobie ściereczką. Końce powstałej rolady zawinąć pod spód.

Przełożyć ciasto na blachę, posmarować masłem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min, aż ciasto zrobi się złociste i chrupiące.

Dekoracja:

Gotowy strudel oprószyć lekko cukrem pudrem i udekorować. Podawać na ciepło lub zimno, pokrojony w grube plastry.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *