Domowa granola, bezglutenowa (1 słoik)

Domowa granola, bezglutenowa (1 słoik)

Moje ulubione śniadanie jest kremowe, słodkie i kolorowe od owoców. Ma po prostu cieszyć oko 🙂 Granola jest bardzo szybka do przygotowania. Wystarczy zamieszać ulubione składniki, wrzucić na kilka chwil do piekarnika i gotowe. Ale uwaga! Wciąga! Po pierwszej łyżce masz ochotę na kolejną i kolejną…. Dlatego warto dodawać, dosypywać, zmieniać tą chrupiącą mieszankę. Latem dodaję więcej płatków i jagód goji, jesienią więcej orzechów laskowych i włoskich, pokrojonych suszonych moreli. Pyyycha!

Składniki:
  • 200 g bezglutenowych płatków owsianych (lub płatków jaglanych)
  • 50 g sezamu
  • 50 g pestek słonecznika
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g przecieru jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g brązowego cukru
  • 70 g miodu
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Po upieczeniu:

  • 130 g  żurawiny
Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 20-30 minut. W trakcie pieczenia co ok.10 minut przemieszać granolę. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia. Po wystudzeniu pokruszyć zbyt zbite kawałki dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *