Czekoladowo – kokosowa tarta z chia i malinami, bez pieczenia

Czekoladowo – kokosowa tarta z chia i malinami, bez pieczenia

Szybka, bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna. Ale to nie koniec! Jest też bez pieczenia! Smaczna? Spróbuj, a się przekonasz.

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu

Warstwa kokosowa:

  • mleczko kokosowe z 3 puszek mleka kokosowego (każda po 400 ml)
  • 4 łyżki chia
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub agar-agar)

Dodatkowo:

  • około 400 g malin
  • kilka łyżek płatków lub wiórków kokosowych
Wykonanie:

Spód:

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut do namoczenia. Po tym czasie odsączyć i zblendować na gładką masę. Zmieszać z wiórkami kokosowymi, kakaem, miodem i olejem kokosowym. Wylepić boki i spód tarty o średnicy 24 cm. Wyłożony spód włożyć do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie przygotować masę kokosową.

Masa kokosowa:

Mleko kokosowe (bez wody!) wymieszać z chia i odstawić do napęcznienia.

Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia, wymieszać. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Odstawić do stężenia na 10-15 min.

Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać /nie wolno jej zagotować, wtedy traci woje właściwości żelujące/ na kuchence lub w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia.
Uwaga! Jeśli używamy agar, należy doprowadzić do zagotowania, a następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Dodać mleko kokosowe z lekko napęczniałym chia oraz miód (do smaku), jeszcze chwile podgrzewać, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia, następnie wylać na spód tarty i schować do lodówki do stężenia.

Dekoracja:

Przed podaniem wierzch tarty udekorować malinami i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *