Wiosenna tarta z malinami i borówkami

Kruchy spód, śmietanowa masa i świeże owoce. Lekkie i słodkie. Najlepszy deser na gorącą wiosnę i nadchodzące upalne lato. Udekorowana świeżymi owocami, nie tylko podniebienie zachwyci swoim smakiem, ale też ucieszy oko… O tak!

Składniki:

Kruchy spód:

  • 125 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 450 g owoców (maliny, truskawki, borówki)
Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut minut.

Formę (szklaną lub ceramiczną) o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty. Obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać fasolę lub ryż (mogą być też to specjalne kulki ceramiczne), które obciążą ciasto. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ubić mikserem śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem do otrzymania gęstej masy. Wyłożyć na podpieczony spód.

Dekoracja:

Ulubione owoce wyłożyć na wierzch tarty. Przyozdobić listkiem mięty.

Voilà!

Smacznego!:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *