Chałwi, czyli szybkie brownie z chałwą i masłem orzechowym
Pomyślałam – to nie wyjdzie! Ale gdy wyjęłam ciacho z piekarnika, skosztowałam parząc sobie podniebienie, wiedziałam, że to jest właśnie TO. Pyszne i na ciepło i po ostygnięciu. Szybkie, czekoladowe, a na dodatek chałwowe.
Składniki:
- 375 g masła
- 375 gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 6 jajek
- 420 cukru pudru
- 180 mąki pszennej
- 45 g kakao
- 1 łyżeczka soli
- 200 g chałwy waniliowej
- 100 g masła orzechowego
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC z termoobiegiem (lub 200ºC góra dół).
W garnuszku roztopić masło z gorzką czekoladą. Odstawić do przestygnięcia.
Jajka z cukrem pudrem ubijać do powstania jasnej, kremowej masy. Dodać stopioną czekoladę i delikatnie wymieszać łopatką.
Do masy dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Przelać do formy o wymiarach 35 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Masło orzechowe lekko podgrzać w garnuszku lub w mikrofali, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać chałwę i wymieszać. Rozłożyć łyżeczką w kilku miejscach i przemieszać patyczkiem, tworząc „esy floresy”.
Piec przez około 23 minuty, tak aby środek był ciągnący.