Chałwi, czyli szybkie brownie z chałwą i masłem orzechowym

Pomyślałam – to nie wyjdzie! Ale gdy wyjęłam ciacho z piekarnika, skosztowałam parząc sobie podniebienie, wiedziałam, że to jest właśnie TO. Pyszne i na ciepło i po ostygnięciu. Szybkie, czekoladowe, a na dodatek chałwowe.

Składniki:
  • 375 g masła
  • 375 gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 6 jajek
  • 420 cukru pudru
  • 180 mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g masła orzechowego
Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC z termoobiegiem (lub 200ºC góra dół).

W garnuszku roztopić masło z gorzką czekoladą. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka z cukrem pudrem ubijać do powstania jasnej, kremowej masy. Dodać stopioną czekoladę i delikatnie wymieszać łopatką.

Do masy dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Przelać do formy o wymiarach 35 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Masło orzechowe lekko podgrzać w garnuszku lub w mikrofali, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać chałwę i wymieszać. Rozłożyć łyżeczką w kilku miejscach i przemieszać patyczkiem, tworząc „esy floresy”.

Piec przez około 23 minuty, tak aby środek był ciągnący.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *