Chałwi, czyli szybkie brownie z chałwą i masłem orzechowym

Chałwi, czyli szybkie brownie z chałwą i masłem orzechowym

Pomyślałam – to nie wyjdzie! Ale gdy wyjęłam ciacho z piekarnika, skosztowałam parząc sobie podniebienie, wiedziałam, że to jest właśnie TO. Pyszne i na ciepło i po ostygnięciu. Szybkie, czekoladowe, a na dodatek chałwowe.

Składniki:
  • 375 g masła
  • 375 gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 6 jajek
  • 420 cukru pudru
  • 180 mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 100 g masła orzechowego
Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC z termoobiegiem (lub 200ºC góra dół).

W garnuszku roztopić masło z gorzką czekoladą. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka z cukrem pudrem ubijać do powstania jasnej, kremowej masy. Dodać stopioną czekoladę i delikatnie wymieszać łopatką.

Do masy dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Przelać do formy o wymiarach 35 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

Masło orzechowe lekko podgrzać w garnuszku lub w mikrofali, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać chałwę i wymieszać. Rozłożyć łyżeczką w kilku miejscach i przemieszać patyczkiem, tworząc „esy floresy”.

Piec przez około 23 minuty, tak aby środek był ciągnący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *