Fit Brownie z kaszy jaglanej z orzechami

Szybkie, wilgotne, bezglutenowe brownie. Każdy się zastanawia, czy czuć tą kaszę, a może buraka lub fasolę w cieście. Otóż nie! Wystarczy podać ciacho największemu łasuchowi. Sprawdź czy wyczuje inny niż czekolada składnik…

 

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 g mleka (z laktozą, bez laktozy, ryżowe, sojowe)
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 120 g miodu
  • 60 g kakao
  • 2 jajka
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 100 g orzechów włoskich
Wykonanie:

Kaszę przelać gorącą wodą, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym palniku przez około 25 min (aż kasza wchłonie cały płyn).

Masło, miód i czekoladę rozpuścić w rondelku. Dodać jajka, jogurt i kakao i ugotowaną kaszę. Całość zblendować na gładką masę.

Do czekoladowej masy wmieszać szpatułką pokruszone orzechy.

Formę o wymiarach 35cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec 30 minut w 180ºC.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *