Bezglutenowy sernik z makiem

Lekki, puszysty, z makiem i do tego bezglutenowy. Świąteczna, sernikowa propozycja dla zabieganych.

Składniki:

Masa serowa:

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 125 g sera mascarpone
  • 150 g cukru
  • 3 średnie jaja
  • 1 żółtko
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • otarta skórka z pomarańczy
  • otarta skórka z cytryny

Masa makowa:

  • 200 g masy makowej z bakaliami
  • 1 jajko
  • 50 g śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny.
Wykonanie:

W mikserze wymieszać ser, mascarpone i cukier. Dodać jajko (jedno po drugim) i żółtko. Po kolei dodawać śmietankę, mąkę i białą czekoladę stopioną w kąpieli wodnej. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ręcznie wmieszać otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.

Przelać do formy 24 cm, wysmarowanej masłem, a boki formy wyłożone papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170ºC.

Do miksera przełożyć masę makową i chwilę wymieszać. Dodać jajko i śmietankę. Mieszać, aż masa spulchnie. Przełożyć na masę serową po łyżce w różne miejsca i widelcem zrobić esy floresy, delikatnie mieszając przy tym obie masy.

Formę otoczyć folią aluminiową (z dołu i boków), a na dno piekarnika włożyć formę z wrzącą wodą. Piec 120 minut. Ważne, aby w formie przez cały czas pieczenia znajdowała się woda. Nie można dopuścić aby cała wyparowała, dlatego w razie konieczności należy dolewać.

Dekoracja:

Przygotować lukier. Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.Wylać na schłodzony sernik.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *