Migdałowa szarlotka, bezglutenowa

Kruchy migdałowy spód, a do tego miękkie jabłka, schowane pod śmietankową pierzynką, udekorowaną uprażonymi migdałami. W sam raz na popołudniowe pogaduchy przy herbatce i cieście.

Składniki:

Spód:

  • 200 g płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 140 g mleka (najlepiej roślinnego, migdałowego)
  • 300 g mąki gryczanej
  • 240 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 100 g uprażonych płatków migdałowych
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 750 ml soku jabłkowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g cukru (w zależności od słodkości jabłek)

Wierzch:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód zagnieść w jednolitą masę. Spód tortownicy o wymiarach 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Ciastem wykleić spód i boki formy. Piec przez około 20 min w temperaturze 170ºC, do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na podpieczony spód.

Budynie razem z cukrem zagotować w 750 ml soku z jabłek. Doprowadzić do wrzenia i wylać na jabłka, piec 40-50 min w temperaturze 180ºC. Gdy wierzch zbyt mocno się zarumieni, przykryć ciasto folią aluminiową. Wyjąć i ostudzić.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę, wyłożyć na schłodzone ciasto.

Dekoracja:

Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *