Szarlotka z truskawkami

Szarlotka z truskawkami

Szarlotka, ale czemu truskawki pewnie się zastanawiasz. Szarlotka, jak mawiały nasze babcie, to rodzaj ciasta. Musi być w tym przypadku kruche, ewentualnie półkruche. Niekoniecznie musi być z jabłkami, mogą się w niej znajdować śliwki, wiśnie czy jak w tym przepisie, truskawki. Latem – z gałką lodów, zimą z gorrrrrącą herbatką.

Składniki:

Kruchy spód:

  • 600 g mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 6 średnich jabłek
  • 400 g truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru (do smaku)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na dwie mniejsze i owinąć je folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut minut.

Formę (szklaną lub ceramiczną) o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

Wyjąć jedną kulę z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty. Obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać fasolę lub ryż (mogą być też to specjalne kulki ceramiczne), które obciążą ciasto. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Nadzienie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do garnuszka. Dodać odszypułkowane i pokrojone na mniejsze części truskawki, cukier waniliowy, cukier i wycisnąć sok z cytryny. Podgrzewać przez kilka minut, aż owoce zmiękną. Dodać jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę podgrzewać. Nadzienie owocowe zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Po schłodzeniu wyłożyć na podpieczony spód

Z lodówki wyjąć drugą kulę i tak samo jak pierwszą, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty wyłożoną nadzieniem. Obrócić, delikatnie odkleić papier. Palcami dokleić boki do podpieczonego spodu. Nadmiar ciasta odkroić nożem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec (góra – dół) ok. 20 min w temperaturze 170ºC, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Dekoracja:

Oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć kilka truskawek i ćwiartkę jabłka.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *