Domowa szarlotka

Domowa szarlotka

Od kilku dni marzyłam o cieście wilgotnym, pełnym jabłek, z dodatkiem cynamonu i nie za słodkim. Musiało być szybkie do wykonania, bo ochota była ogromna, ale czasu jak zwykle mało.

I tak zaczęłam ucierać masło, dodałam brązowy cukier, jajka, mąkę i JABŁKA i do piekarnika. Zostało tylko to oczekiwanie, 50 minut trwało wieczność! Ale gdy tylko poczułam zapach jabłek w połączeniu z cynamonem wiedziałam, że to jest właśnie to. Wyjęłam z piekarnika, uszy trzęsły mi się ze szczęścia!! Nie mogłam się powstrzymać, więc podniebienie oczywiście poparzone, ale uśmiech na twarzy mój i domowników, wprost nie do opisania.

Składniki:

Nadzienie:

  • 3 duże (lub 4 małe)jabłka
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto:

  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem z wanilią i cynamonem.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z brązowym cukrem, dodać po 1 jajku i ucierać aż masa będzie puszysta i jasna. Wsypać mąkę porcjami i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.

Dodać jabłka i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do keksówki i piec około 50 min. do suchego patyczka.

Dekoracja:

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *