Świąteczna szarlotka

Unoszący się zapach prażonych jabłek z miodem, jest jednym z moich ulubionych. Jeśli domownicy rozproszeni są w różnych miejscach, to gdy zapach rozniesie się po domu, wszyscy zbierają się w okolicach kuchni. I nagle wszystkie przedświąteczne waśnie zostają odstawione w kąt. Magia ciasta, czy może jeszcze gorąca kruszonka, którą nie raz każdy poparzył sobie podniebienie? Jedno jest pewne, w trakcie świąt tego ciasta nie powinno zabraknąć.

Składniki:

Spód:

  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 375 g mąki pszennej

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek
  • 150 g masła
  • 75 g cukru
  • 75 g miodu

Krem waniliowy:

  • 6 g żelatyny w proszku
  • 30 g wody
  • 40 g śmietanki 30%
  • 40 g cukru waniliowego (lub 80 g cukru i 1 szt. laski wanilii)

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu sproszkowanego
Wykonanie:

W mikserze utrzeć masło z cukrem do otrzymania pulchnej masy. Dodać żółtka do otrzymania emulsji. Dodać mąkę, cynamon i ręcznie wmieszać zmielone migdały. Formę 30 cm formy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.Ciasto wyłożyć na spód i oblepić boki formy. Schłodzić przez około godzinę w lodówce. Wypiekać przez 20 min w temperaturze 170ºC.

Jabłka pokroić w kostkę. Miód i cukier skarmelizować:
Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka, wsypać cukier i wlać miód, podgrzewać na  średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Te dwa składniki powinny się połączyć, wtedy dodać masło. Do takiej masy wrzucić cząstki jabłek i prażyć. Schłodzić i wyłożyć na upieczony spód.

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia (10-15 min). Podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Śmietankę z cukrem i ziarnami ubić, następnie cały czas mieszając dodać płynną żelatynę. Wyłożyć na masę jabłkową i odstawić do schłodzenia.

Dekoracja:

Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć razem. Pokruszyć w palcach i wyłożyć na prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekać przez około 20 min w temperaturze 150ºC. Po przestygnięciu wysypać na krem waniliowy.

Kruszonka i suszone jabłka z jesiennych zbiorów 🙂

Smacznego!

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *