Pierniczki

Jak co roku, za ten wypiek zabieram się zdecydowanie za późno. Z pewnością nie tylko ja na tydzień przed świętami przypominam sobie, że już najwyższy czas upiec świąteczne pierniczki. Przyznaje się! Co roku były za twarde, a nadawały się do zjedzenia dopiero w okolicach sylwestra. Tym razem opanowałam przepis, który jest dla zapominalskich. Jest ekspresowy i gwarantuje, że pierniczki będą nie dość że mięciutkie, to i przepyszne.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 średnie jaja
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki karmelu
  • 10 ml rumu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 700 g mąki pszennej

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jaja i dalej ucierać aby masa była napowietrzona. Dodać miód i karmel.

Karmel:
Na patelnie lub w rondelku o grubym dnie wsypać 4 łyżki cukru i zalać 1-2 łyżkami wody. Całość powoli gotować. Należy zwrócić uwagę, aby cukier zdążył się rozpuścić przed wrzeniem masy. Mieszać. Gdy na karmelu pojawią się bąbelki należy przestać używać łyżki i kolistymi ruchami mieszać patelnią. Całość powinna mieć jednakowy kolor.

Gorący wlać do masy i wciąż ucierać. Następnie po kolei dodawać miód, rum i jogurt.

Do wciąż miksującej się masy kolejno dodawać przyprawę do piernika, kakao i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto i wstawić do schłodzenia (około 30 min) do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oprószyć mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość centymetra. Wyciąć kształty i przełożyć na blachę. Piec przez 15 minut. Pierniczki delikatnie zdjąć z blachy i studzić na kratce.

Dekoracja:

Cukier puder do posypania lub lukier.

Lukier:

Cukier dokładnie rozprowadzić z gorącą wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Dla smaku można dodać sok z cytryny. Dekorować przed podaniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *