Panettone

Panettone, czyli bardzo miękka i puszysta, włoska babka z Mediolanu, tradycyjnie przygotowywana w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i krojona na długie, pionowe kawałki.  Najlepsza jest świeża, jeszcze ciepła.  Często podawana ze słodkim likierem, herbatą, z kremem z serka mascarpone.

Składniki:
  • 590 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • 115 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 75 g rodzynek
  • 75 g żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko – do posmarowania
Wykonanie:

W misce rozpuścić 20 g drożdży z ciepłym mlekiem. Dodać 190 g przesianej mąki i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC.

Do dużej misy miksera przełożyć wyrośnięte ciasto, dodać pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 20 g drożdży
  • 4 jaja
  • 400 g przesianej mąki
  • miękkie masło pokrojone w kostkę
  • 90 g cukru
  • sól
  • esencję waniliową

Całość wyrabiać tak długo aż masa przestanie się kleić. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Żurawinę i rodzynki zamoczyć w ciepłej wodzie. Odcedzić i dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową. Ponownie zagnieść, tym razem jedynie do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysokiej formy do panettone (lub do małej formy 26 cm wysoko) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.

Zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec przez 50 min, do suchego patyczka. Po 25 min. przykryć folią aluminiową, aby zapobiec przypieczeniu. Panettone powinno mieć intensywnie złoto-brązowy kolor.

Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i ostudzić.

Dekoracja:

Ciasto wyjąć na paterę, polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub płatkami migdałów.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny

Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *