Piernik przekładany powidłami

Korzenny zapach tego ciasta zwiastuje święta. Najsmaczniejszy jest ten dojrzewający, dlatego najwyższy czas na upieczenie świątecznego piernika. Dobry do kawy i do śledzia – piernik pełen miodu, aromatycznych przypraw, przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą.

Składniki:
  • 800 g mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 500 g naturalnego miodu
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 40 g przyprawy korzennej
  • 4 łyżki kakao
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ok. 1 kg powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • pół łyżeczki masła
Wykonanie:

Formę 24×34 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 170ºC.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodając po jednym żółtku. Stale ucierając dodać miód. Wszystkie suche składniki zmieszać i dodawać do masy ciągle mieszając. Dodać skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatne (najlepiej ręcznie) wmieszać do masy tylko do połączenia składników. Masę wylać do formy i piec przez 50 – 60 minut.

Wystudzone ciasto piernikowe przekroić na 3 blaty. Każdy przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 – 4 dni w chłodnym miejscu. Piernik polać czekoladą.

Dekoracja:

Polewa czekoladowa:

Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy śmietanka się zagotuje, ściągnąć rondelek z palnika i stale mieszając dodać czekoladę i masło. Tak przygotowaną polewą oblać piernik. Zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Zostawić w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *