Sernik na zimno z borówkami

Pomimo, że zimno i chłodno już na dworze, to warto przypomnieć sobie o ciepłych i długich letnich dniach. Stąd powstał lekki, puszysty sernik. Prosty i szybki w przygotowaniu, deser bez pieczenia.

Składniki:

Spód:

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera
  • 1000 g śmietany kremówki 30%
  • 15 łyżek cukru pudru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 30 g żelatyny
  • 500 g borówek

Dodatkowo:

  • 125 g borówek
  • płatki kokosowe
  • żurawina (opcjonalnie)
Wykonanie:

Żelatynę zalać do przykrycia (ok. 220 ml wody) i odstawić na 15 minut do napęcznienia.

W tym czasie dno 30 cm formy wyłożyć papierem do pieczenia i ciasno poukładać biszkopty (najlepsze są okrągłe biszkopty dla dzieci). Nasączyć sokiem z cytryny zmieszanym z cukrem pudrem.

Żelatynę podgrzać na małym palniku aż się rozpuści (nie dopuścić do zagotowania, wtedy traci swoje właściwości żelujące) i odstawić.

W mikserze ubić śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstej masy. Dodać zmielony ser i wlać lekko przestudzoną żelatynę. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Do osobnej miski przełożyć 400 g powstałej masy, będzie to krem na wierzch sernika. Do masy serowej dodać borówki i ręcznie wymieszać szpatułką. Przelać na spód z biszkoptów. Na masę serową z borówkami wyłożyć pozostałe 400 g masy serowej i wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Dekoracja:

Przed podaniem posypać borówkami, żurawiną i płatkami orzechów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *