Jogurtowa straciatella

Wygodny fotel, dobra książka, filiżanka świeżo zaparzonej kawy i ciasto z drobinkami gorzkiej czekolady. Delikatne i puszyste. Idealne ciasto na chłodne już wieczory.

 

Składniki:

Na spód:

  • 200 g masła
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g kremu czekoladowego

Masa jogurtowa:

  • 1600 ml jogurtu greckiego
  • 220 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 48 g żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kakao
Wykonanie:

W garnuszku, na małym palniku podgrzać masło, do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do przestudzenia. Do malaksera włożyć herbatniki, zmiksować. Gdy nie mamy malaksera, herbatniki przełożyć do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka zmiażdżyć je na bardzo drobne kawałki /ale nie na pył/. Połamane herbatniki wsypać do garnuszka z masłem. Dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Spód tortownicy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.

Czekoladowo – herbatnikową masę równomiernie rozprowadzić na spodzie tortownicy. Włożyć do lodówki na 30 min, do schłodzenia. Krem czekoladowy wyłożyć na spód /jeżeli krem jest zbyt gęsty, należy lekko podgrzać go na małym palniku lub w mikrofali/ i ponownie włożyć na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotować masę jogurtową.

Żelatynę wsypać do garnuszka, zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia, wymieszać. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Odstawić do stężenia na 10-15 min.

W dużej misie ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt grecki.

Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać /nie wolno jej zagotować, wtedy traci woje właściwości żelujące/ na kuchence lub w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia.

Do żelatyny dodać 5 łyżek masy jogurtowej i wymieszać. Jeśli powstaną grudki, lekko podgrzać aż powstanie jednolita konsystencja. Powoli wlać do masy jogurtowej. Wymieszać. Misę wstawić do lodówki na 5 min. do lekkiego stężenia.

Do malaksera włożyć połamaną czekoladę, miksować do momentu aż czekolada będzie miała konsystencję małych kuleczek. Jeżeli nie mamy malaksera, czekoladę można zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno pokroić.

Misę z masą jogurtową wyjąć z lodówki i ręcznie wmieszać czekoladę. Tak przygotowaną masę wylać na czekoladowo – herbatnikowy spód i ponownie schłodzić przez 30 min.

Serek mascarpone zmieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na stężałą masę jogurtową. Schłodzić przez min. 2 godziny.

Dekoracja:

Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego! 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *