Rogaliki drożdżowe

Rogaliki przypominają mi o nadchodzących świętach. Był to pierwszy przedświąteczny wypiek, który w oka mgnieniu znikał z talerza. W środku delikatne i mięciutkie, natomiast z zewnątrz lekko przypieczone, oblane lśniącym lukrem. Tak właśnie pamiętam babcine rogaliki. Mam nadzieje, że i dziś wszystkie znikną z talerza.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 80 g drożdży
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
  • marmolada, ulubiony dżem, powidła, czekolada
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże pokruszyć połączyć z cukrem i odstawić na chwile na bok. Do miski wsypać przesianą mąkę, posiekane masło, śmietanę, drożdże z cukrem i szczyptę soli. Zagnieść wszystkie składniki i wyrabiać na jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 4 części. Włożyć do zimnej wody. Po wypłynięciu wałkować na cienkie okrągłe placki i pokroić w ósemki. W razie potrzeby podsypać mąką. Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia).

Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu ozdobić lukrem.

Dekoracja:

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny

Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

 

Ozdobić rogaliki, lukier dość szybko zastyga.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *