Drożdżowe bułeczki z konfiturą malinową

W oczekiwaniu na pierwsze oznaki nadchodzącej wiosny… drożdżowe bułeczki. Za oknem jeszcze jej nie widać, natomiast w mojej kuchni przygotowania na jej przyjęcie zostały już rozpoczęte. W sam raz na te zimowe jeszcze dni, ale gwarantuję – na wiosenne też będą wyśmienite. Puchate, mięciutkie, ze słodką malinową konfiturą i oblane lśniącym lukrem.

Składniki na 16 porcji:

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik, najlepiej domowej konfitury, malinowej
  • 2 białka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

Zaczyn:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku. Wymieszać z mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto:

Żółtka wymieszać z mlekiem i roztopionym, przestudzonym masłem.

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, wlać rozczyn oraz mleczno – jajeczną masę. Dodać otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i podzielić na 16 porcji. Z każdej uformować placek, wyłożyć łyżeczkę konfitury i zalepić formując kulę. Bułeczki układać w natłuszczonym 28 cm naczyniu żaroodpornym. Przykryć i ponownie i odstawić do wyrośnięcia.

Białka rozmącić i posmarować wierzch bułeczek. Piec przez 20 – 25 min w temperaturze 200ºC.

Wyjąć i przestudzić.

Dekoracja:

Przygotować lukier. Cukier dokładnie rozprowadzić z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka soku, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

lub

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *