Bułeczki cynamonowe

Słodkie cynamonowe ślimaki to klasyczne skandynawskie śniadanie. W sam raz na tak deszczowe i pochmurne dni. Wystarczy ich spróbować raz, a jestem pewna, że będą częstym gościem na Waszych stołach.

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1 średnie jajo
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 75 g masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 30 g mleka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
Wykonanie:

Masło roztopić i przestudzić.

Przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do miski rozkruszyć 25 g drożdży, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 75 ml letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, tak aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

Do misy przełożyć rozczyn, dodać pozostałe składniki, oprócz masła i dokładnie wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego około 10 minut, aż przestanie się nadmiernie lepić. Dodać miękkie masło i wyrabiać tak długo, aż do uzyskania gładkiej, elastycznej i zwięzłej masy. Przełożyć do wysmarowanej odrobiną tłuszczu miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkować na grubość 15-20 milimetrów, starając się utworzyć prostokąt o stosunku boków 3:4. Delikatnie podsypać mąką. Posmarować go roztopionym masłem, posypać mieszanką brązowego cukru, cynamonu i kakao. Zawinąć w długi rulon w taki sposób by powstała rolada. Pokroić na 12 części o grubości około 2 cm. Bułeczki ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w większych odstępach i przykryć wysmarowaną tłuszczem folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę – bułeczki powinny podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu posmarować je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 220ºC około 8 minut – do zbrązowienia ciasta.

Dekoracja:

Przygotować lukier. Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Pokryć lukrem jeszcze ciepłe bułeczki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *