Jest to mój świąteczny faworyt. Delikatny, nie za słodki, bo przełamany smakiem pomarańczy. Doskonały deser, na nadchodzący czas rodzinnych spotkań.

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 150 g cukru
  • 6 średnich jajek
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g maku niebieskiego (suchy, mielony)

Poncz:

  • 200 g wody
  • 100 g cukru
  • 50 g rumu

Mus:

  • 100 g mleka
  • 2 żółtka ze średnich jajek
  • 20 g cukru
  • 170 g białej czekolady
  • 25 g oleju
  • 350 g śmietanki 30%

Polewa:

  • 250 g białej czekolady
  • 75 g oleju
  • biały barwnik (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 500 g dżemu z pomarańczy
  • pomarańcza
Wykonanie:

Biszkopt:

Napowietrzyć jaja z cukrem do uzyskania białej, pulchnej masy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. Ręcznie wmieszać w jajeczną masę tylko do połączenia składników.

Przelać do okrągłej 26 cm formy wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 180ºC około 15-20 min (do suchego patyczka). Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.

Poncz:

Zagotować wodę, wsypać cukier i ponownie doprowadzić do zagotowania. Delikatnie mieszać i dalej gotować przez 2 minuty. Schłodzić i dodać rum. Namoczyć pierwszą i drugą warstwę biszkoptu.

Mus z białej czekolady:

W rondelku zagotować mleko. Żółtka utrzeć lub ubić mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek wlewać stopniowo gorące mleko cały czas mieszając łyżką. Przelać do garnka i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu aż krem zgęstnieje (około 3 minuty). Nie doprowadzić do wrzenia i nadmiernego podgrzania masy – krem natychmiast się zwarzy. A gdy jajka się zetną, masy nie będzie można już odratować. Powinna mieć gładką konsystencję. Do ciepłego kremu dodać olej i białą czekoladę. Dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Przelać do schłodzonej miski przykryć folią spożywczą (powinna dotykać kremu) i odstawić do ostygnięcia (25ºC) na blat kuchenny lub do lodówki.

Śmietankę ubić i ręcznie wmieszać schłodzony krem.

Polewa:

W garnuszku rozpuścić olej i białą czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. W przypadku użycia białego barwnika, połączyć rozpuszczony krem z barwnikiem za pomocą blendera.

Przełożenie:

Pierwszy ze spodów, ułożyć na paterze. Nasączyć rumowym ponczem. Posmarować dżemem z pomarańczy. Następnie nałożyć porcję kremu. Przykryć kolejnym blatem. Znowu nasączyć i przełożyć dżemem i kremem. Nakładamy ostatni blat, górę i boki dekorujemy kremem. Poczekać aż krem zastygnie i oblać makowy torcik polewą.

Dekoracja:

Udekorować pomarańczą pokrojoną w ćwiartki, makiem. Opcjonalnie małymi bezikami.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *