Wilgotne, makowe blaty, przełożone wiśniami i kawowym kremem. Przepis jest prosty, smak powalający, a prezentacja bardzo efektowna.

Składniki:

Biszkopt:

  • 350 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mascarpone
  • 7 średnich jaj
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Do nasączenia:

  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
  • 4 łyżki rumu

Krem:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 750 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy

Polewa:

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • 500 g wiśni bez pestek
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Spód 26 cm formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.

Masę makową wymieszać z kaszą, proszkiem do pieczenia i z mascarpone. Żółtka ubić na puszystą i gęstą masę z cukrem pudrem, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do tortownicy i piec 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i rozkroić na 2 blaty.

W mikserze ubić śmietankę, mascarpone i cukier puder. Sztywną masę zmieszać ręcznie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki.

Ostudzoną kawę zmieszać z rumem.

Przełożenie:

Pierwszy blat przełożyć na paterę i nasączyć. Wyłożyć krem, a później wiśnie. Nałożyć drugi blat, nasączyć, a pozostały krem wyłożyć na wierzch i boki. Wstawić do lodówki i przygotować polewę.

Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy śmietanka się zagotuje, ściągnąć rondelek z palnika i stale mieszając dodać czekoladę i masło. Tak przygotowaną polewą oblać torcik. Wstawić do schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dekoracja:

Kawałki gorzkiej czekolady, świeże czereśnie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *