Niby banalne – góry i doliny, przełożone kremem. Próbowałam ich wiele, jeszcze więcej ich wypiekałam, aby dojść do tej jednej… Prostej i smakowitej. Po wzlotach i upadkach (jak na karpatkę przystało) opanowałam właśnie ten przepis.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki wody
  • 180 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Krem:

  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1,3 l mleka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:

Ciasto:

Zagotować wodę z masłem. Zdjąć z palnika. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać do momentu uzyskania gęstej i jednolitej masy. Odstawić i schłodzić. Wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie jednolita i nie będzie miała żadnych grudek. Otrzymaną masę podzielić na dwie części.

Formę o wymiarach 35 cm x 30 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 210ºC.

Pierwszą część przełożyć do formy i rozprowadzić po całości uzyskując cienką i gładką warstwę. Piec 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejne 15 minut. Wystudzić.

Tą samą czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Jeżeli mamy dwie formy o tym samym wymiarze, można wypiec ciasto jednocześnie.

Krem:

1 litr mleka zagotować z cukrem pudrem. Zdjąć z palnika, cały czas mieszając dodać 300 ml mleka zmieszanego z budyniami. Przykryć folią spożywczą (tak aby nie powstał kożuch) i schłodzić.

Masło spulchnić w mikserze, dodać masę budyniową i miksować na gładki krem.

Na pierwszą część ciasta wylać krem, a następnie przykryć drugą częścią ciasta.

Dekoracja:

Gotową karpatkę posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *