Chałwowiec, bez pieczenia

Dla największych łasuchów i wielbicieli chałwy! Szybki, bo nie wymagający pieczenia – chałwowiec. Biszkopty nasączone w kawie przełożone kremową masą chałwową. Jest to zdecydowanie idealny duet. Spróbujesz raz, a obiecuję, że na jednym kawałku ta przyjemność się nie skończy.

Składniki:

Krem:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 750 g mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 400 ml mocno zaparzonej kawy
  • 40 g amaretto

Dodatkowo:

  • 500 g podłużnych biszkoptów
  • kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:

Chałwę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i śmietankę. Ucierać aż do powstania gęstej, jednolitej masy. Schłodzić w lodówce.

Zaparzyć kawę, schłodzić i dodać amaretto.

Biszkopty lekko nasączyć z jednej i drugiej strony w kawie i ciasno ułożyć w formie o wymiarach 35 x 25 cm. Wyłożyć połowę masy chałwowej na biszkopty i wyrównać. Z kolejną warstwą postąpić podobnie. Nasączyć biszkopty, wyłożyć masę i posypać kawą. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Dekoracja:

Kilka ziaren kawy i pokruszona chałwa.

Smacznego!

 

 

1 Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *