Chałwowiec, bez pieczenia
Dla największych łasuchów i wielbicieli chałwy! Szybki, bo nie wymagający pieczenia – chałwowiec. Biszkopty nasączone w kawie przełożone kremową masą chałwową. Jest to zdecydowanie idealny duet. Spróbujesz raz, a obiecuję, że na jednym kawałku ta przyjemność się nie skończy.
Składniki:
Krem:
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g chałwy waniliowej
- 750 g mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 400 ml mocno zaparzonej kawy
- 40 g amaretto
Dodatkowo:
- 500 g podłużnych biszkoptów
- kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Chałwę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i śmietankę. Ucierać aż do powstania gęstej, jednolitej masy. Schłodzić w lodówce.
Zaparzyć kawę, schłodzić i dodać amaretto.
Biszkopty lekko nasączyć z jednej i drugiej strony w kawie i ciasno ułożyć w formie o wymiarach 35 x 25 cm. Wyłożyć połowę masy chałwowej na biszkopty i wyrównać. Z kolejną warstwą postąpić podobnie. Nasączyć biszkopty, wyłożyć masę i posypać kawą. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
Kilka ziaren kawy i pokruszona chałwa.
Smacznego!
Po samą chałwę nie sięgam, bo jest dla mnie zbyt „treściwa”, ale za to chałwowe wypieki uwielbiam! Super pomysł na dodanie kawy, ciacho na medal 🙂