Tiramisu z truskawkami

Przygotowanie – ekspresowe, a efekt – wyśmienity! Kawowy aromat połączony ze słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami. Deser bez pieczenia, idealny na letnie dni.

Składniki:
  • 750 g mascarpone
  • 400 g śmietanki (min. 30%)
  • 210 g cukru pudru
  • 4 szklanki mocnej czarnej kawy /schłodzonej/
  • 8 łyżek amaretto lub brandy
  • ok. 500 g podłużnych biszkoptów
  • ok. 1 kg truskawek
  • kilka łyżeczek kakao w proszku
Wykonanie:

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić na gęsty krem.

Kawę i alkohol wlać do miski. Wydzielić połowę biszkoptów i szybko zanurzać je w kawie z obu stron. Osączyć nadmiar i ułożyć ciasno na dnie głębokiego półmiska o wymiarach 35 x 25 cm. . Posmarować połową kremu. Wyłożyć pokrojone w grube plastry truskawki, dociskając je do kremu.

Zanurzyć pozostałe biszkopty i w taki sam sposób ułożyć drugą warstwę. Wygładzić powierzchnię i środek obficie posypać kakao w proszku. Chłodzić w lodówce przez 2 godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatem.

Dekoracja:

Przed samym podaniem środek tiramisu obficie posypać połówkami truskawek i udekorować listkami mięty.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *