Czekolada, mak i pomarańcza. To nie może się nie udać! Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt? Niebo w gębie…

Składniki:

Spód brownie:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 4 czubate łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 średnie jaja

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Polewa:

  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • 500 g maku z puszki
Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180ºC. W rondelku rozpuścić masło z cukrem pudrem i połamaną na kawałki czekoladą. Po kolei dodawać sól, kakao i mąkę i proszek do pieczenia. Ściągnąć rondelek z palnika i dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy 26 cm i piec 22 minuty. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Na chłodny czekoladowy spód wyłożyć masę makową.

W mikserze ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Do gęstego kremu wmieszać skórkę z pomarańczy. Wyłożyć na makową masę i wyrównać.

Do rondelka wlać śmietankę i doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z palnika i dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Mieszać do rozpuszczenia. Gładką polewę wylać na krem i równo rozprowadzić. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Dekoracja:

Ćwiartka pomarańczy. Ewentualnie biały mak do posypania, lub granulki cukru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *