Muffinki „pijana wiśnia w czekoladzie”

Bardzo mocno czekoladowe muffinki z dodatkiem wiśni nasączonych w amaretto i dodatkowo otulone czekoladową polewą. Skusisz się na taką słodką chwilę zapomnienia?

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g wiśnie drylowanych ze słoika
  • 100 g amaretto (rumu, likieru wiśniowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 średnie jaja
  • 190 g jogurtu greckiego
  • 50 g oleju rzepakowego

Polewa:

  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 75%)

Dodatkowo:

  • 12 wiśni ze słoika
Sposób wykonania:

Wiśnie odcedzić, umieścić w małym garnuszku, dodać cukier i zalać alkoholem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na 1 godzinę*.

Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wymieszać.

W kolejnym naczyniu umieścić jajka, olej, jogurt grecki i cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać nasączone ameretto wiśnie i wymieszać.

Ciasto przełożyć do papilotek (3/4 wysokości). Piec 25 minut  w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Oblać polewą.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gęstniejącą czekoladą oblać muffinki.

Dekoracja:

Każdą muffinką udekorować wiśnią*.

 

Smacznego!

*jeśli mamy więcej czasu, najlepiej odstawić je na całą noc
*pod ręką miałam jedynie czereśnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *