Ucierane Wielkanoc

Francuskie ciasto cytrusowe

Francuskie ciasto cytrusowe

Wiosenne, puszyste, wilgotne ciasto cytrusowe. Przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil, a składników potrzeba jedynie czterech – mąki, cukru, jajek i masła.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z pomarańczy i cytryny
  • szczypta soli
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka ubić z 125 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz szczyptę soli. Delikatnie mieszając wlewać roztopione masło, do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę z 125 g cukru pudru. Dodać do masy żółtkowej i ostrożnie wymieszać łopatką. Przełożyć do formy. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.

Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. wygląda apetycznie 🙂

Skomentuj Zuza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *